Τα γονίδια μας μαρτυρούν τη διατροφή που μας ταιριάζει;

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Όλα μας τα κύτταρα φέρουν γενετικό υλικό, το γνωστό σε όλους DNA. Το DNA του κάθε κυττάρου μας αποτελείται από 3 δισεκατομμύρια σημεία (θέσεις) και το κάθε σημείο κουβαλάει σε όλη μας τη ζωή μια συγκεκριμένη πληροφορία.

Η διατροφή μας, το άγχος, ορισμένες συνήθειες (πχ κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση κλπ) και η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικοί και καθοριστικοί παράγοντες για να επηρεαστεί η υγείας μας, δρώντας πάνω στη γενετική μας πληροφορία (DNA).

Γιαυτό το λόγο, ξεκίνησα μια συνεργασία με την Εμβριοδιαγνωστική, μια εταιρεία που με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και την εφαρμογή των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων μας βοηθά να εξερευνήσουμε περισσότερο το σώμα μας. Η πληροφορία που μας δίνει για το γενετικό υλικό του ατόμου με βοηθά να σας προτείνω διατροφικές επιλογές για καλύτερη υγεία. Άνθρωποι που ακολούθησαν εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στο γενετικό τους προφίλ, συμμορφώθηκαν πολύ ευκολότερα στις οδηγίες του διαιτολόγου που τους παρακολουθούσε και πέτυχαν γρηγορότερα το στόχο τους.

Μέσα από το γενετικό προφίλ μπορεί ο καθένας από εμάς να γνωρίζει αν έχει γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη δυσανεξίας στο γάλα ή τη γλουτένη, αν και πόσο καφέ πρέπει να καταναλώνει, καθώς ορισμένοι άνθρωποι με πολύ συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο κινδυνεύουν από έμφραγμα αν καταναλώνουν καφέ, ενώ άλλοι μπορούν να απολαμβάνουν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες άφοβα.
Μια σειρά από γονίδια έχει φανεί ότι επηρεάζουν τη διάθεση αλλά και την πιθανότητα ανάκτησης βάρους έπειτα από βαριατρική επέμβαση. Έχοντας τη γενετική πληροφορία στα χέρια μας μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τη δυνατότητα μεταβολισμού του υδατάνθρακα στο σώμα, αν το άτομο είναι επιρρεπές σε συναισθηματική διατροφή αλλά και γευστικές προτιμήσεις.

Οι συγκεκριμένοι γενετικοί έλεγχοι είναι εύχρηστοι και ανώδυνοι και αναίμακτοι, αφού επιτυγχάνονται με ακρίβεια ακόμη και με λήψη μικρής ποσότητας σάλιου.

Έτσι, με την εξέλιξη της μοριακής βιολογίας έχουμε στα χέρια μας ένα πρακτικό πολυεργαλείο που μπορεί να δώσει καθοριστικής σημασίας πληροφορίες για την υγεία του ατόμου και να συμβάλλει καθοριστικά στην έκδοση ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου και τρόπου ζωής, και την άμεση εκτίμηση του αποτελέσματος της παρέμβασής του με εύκολο τρόπο, με τελικό στόχο τη γενικότερη ευεξία και μακροζωία.

Επικοινωνήστε μαζί μου για να μάθετε λεπτομέρειες!

Κοντορουχά Ευστρατία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Ευρυπίδου 4 – Ερμούπολη Σύρος
22810 76605 & 6979 868795
[email protected]
https://www.facebook.com/efi.kon